Tips bij winterweer.

Tips voor bij de kou en de sneeuw

De weersvoorspellingen beloven sneeuw- en ijspret. Het kan behoorlijk gaan vriezen en in sommige delen wordt tot wel 30 centimeter sneeuw voorspeld. We weten natuurlijk niet of dit echt zal gebeuren, maar we bereiden ons wel voor. Slee van de zolder en schaatsen uit het vet is het motto!

Ook voor jouw woning en de auto hebben wij wat tips. Want wij hopen samen van de sneeuw te kunnen genieten en we willen voorkomen dat je door de kou in de problemen komt.

Tips voor in en rond het huis:

*Buitenkraan afsluiten
Sluit de buitenkraan af en laat hem leeglopen of blaas de kraan leeg. Het water in de leiding kan bevriezen waardoor de leiding kapot gaat.

*Alle kachels een klein stukje open
Zet in de kamers waar je zelden komt de thermostaatkraan toch een stukje open. Dit kan bevriezing van leidingen voorkomen. Het water wordt dan warm en stroomt door, hierdoor is de kans op bevriezing (en daarmee lekkage) gering.

*Regenton voor een deel leeg laten lopen
Heb je een regenton? Ook dit water kan bevriezen, uitzetten en de regenton beschadigen.

*Heb je een vakantiewoning?
En wordt de vakantiewoning deze periode niet bewoond? Zet dan ook hier de cv aan. Je komt er pas laat achter als hier een leiding is gesprongen. Controleer voor de zekerheid nog een keer de vakantiewoning of laat iemand uit de buurt even rondkijken.

*Schone dakgoten
Zorg dat de dakgoten schoon zijn en vrij van bladeren. De regenbuien zijn soms kort, maar hevig. Als de dakgoot niet goed schoon is kan het water misschien niet weg. Water zoekt dan een andere weg en dat kan tot vervelende schades leiden. Er zijn bedrijven die dit kunnen doen voor je. Ga niet zelf op een ladder staan als je dat niet gewend bent.

*Gebruik geen verlengsnoeren bij elektrische kachels of heaters
Gebruik je een (extra) elektrische kachel of een heater? Maak de apparaten schoon (vrij van stof) en sluit de apparaten dan direct aan op een stopcontact. Probeer te voorkomen dat je verlengsnoeren nodig hebt. Veel verlengsnoeren zijn niet geschikt voor de capaciteit (wattage) die een kachel nodig heeft. Hierdoor kan het verlengsnoer warm worden en kan er brand ontstaan.

*Gratis strooizout
Bij diverse gemeentes is strooizout gratis af te halen. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente. Ook kan je strooizout online bestellen. Gewoon keukenzout of zand kan ook uitkomst bieden. Als het kan, maak ook een stuk van de stoep ijsvrij. De gemeente focust vaak op de weg, de stoep heeft voor hen minder prioriteit.

Tips voor de auto:

*Genieten zonder auto
De belangrijkste tip -en meest gehoorde- tip is eenvoudig: laat de auto staan! Is er geen noodzaak? Ga dan niet weg met de auto. Moet je toch weg? Houd de weersverwachting in de gaten en laat weten aan bekenden wanneer je vertrekt. Neem voor alle zekerheid een warme deken en eventueel een zaklamp en extra kleding mee. Zorg in ieder geval dat jouw mobiele telefoon is opgeladen, of neem een oplader/powerbank mee. Mocht je vast komen te zitten, dan bent je goed voorbereid.

*Zet de auto niet op de handrem
Haal de auto van de handrem en zet deze in de versnelling. Een handrem kan bevriezen.

*Geen warm water over de autoruit
Is de autoruit bevroren? Gooi geen warm water over de ruit. Hierdoor kan de autoruit scheuren.

*Het rubber en slot van de autodeur invetten
Spuit alle sloten in met slotspray om bevriezing te voorkomen. Doe dit ook bij de rubbers van de deuren. Gebruik hiervoor vaseline of een rubberstick. Dit is bijvoorbeeld te verkrijgen bij een benzinestation.

*Controleer de ruitenvloeistof
Heb je ruitenvloeistof anti-vries? Zorg dat de ruitenvloeistof geschikt is voor lage temperaturen, dit voorkomt bevriezing van het ruitenvloeistof reservoir.

We wensen je ontzettend veel ijs- en sneeuwplezier!