7 veelgestelde vragen over schadevrije jaren – Nieuwsberichten Onderlinge

Wat betekenen die jaren zonder autoschade nou precies voor jouw verzekering?

Het begrip ‘schadevrije jaren’ bij de autoverzekering roept weleens wat verwarring op. Daarom hebben we een aantal veel gestelde vragen over dit onderwerp voor jou op een rijtje gezet.

1. Wat verstaan we onder schadevrije jaren?

Met schadevrije jaren bedoelen we het aantal jaren dat je hebt autogereden zonder schade te claimen bij de verzekeraar. Het is een belangrijke basis voor de premie van de autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger jouw no-claimkorting – en hoe lager de premie die je betaalt.

2. Wat gebeurt er als ik wel een autoschade claim?

Claim je een autoschade die je zelf hebt veroorzaakt, dan worden er meestal vijf schadevrije jaren van het totaal afgetrokken. Heb je vijftien of meer schadevrije jaren, dan wordt het totaal na een claim altijd teruggezet op tien.

3. Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

Als je bijvoorbeeld twee schadevrije jaren hebt en een door jezelf veroorzaakte autoschade claimt, kom je op drie negatieve schadevrije jaren te staan. Dat noemen we ook wel malusregistratie. Met een malusregistratie wordt je niet door alle verzekeraars geaccepteerd.

4. Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar?

Wanneer je jouw autoverzekering opzegt, worden de schadevrije jaren geregistreerd in een landelijke database. Dit systeem heet Roy Data. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit bij een andere verzekeraar, kan die vanuit de genoemde database deze schadevrije jaren overnemen op de nieuwe polis.

5. Hoe lang blijven mijn schadevrije jaren geldig?

De schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig. De meeste verzekeraars hanteren een geldigheidstermijn van maximaal één jaar na opzegging van de verzekering.

 6. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor mijn partner?

Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je de bestuurder opgeven die het meest in de auto rijdt.
Schadevrije jaren gelden alleen voor degene op wiens naam de autoverzekering staat. Als jij dat niet bent, bouw je ook geen schadevrije jaren op.

7. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor een tweede auto?

Als je een tweede auto koopt,  dan kan je jouw opgebouwde schadevrije jaren daar niet voor gebruiken. Voor die tweede auto moet je weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.  Soms is wel het wel mogelijk om voor een tweede auto korting aan te vragen, maar dit is niet standaard. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Heb je nog andere vragen over schadevrije jaren en jouw autoverzekering? Stel ze gerust, wij helpen je graag!