Keuzes bij jouw zorgverzekering voor 2023 – Nieuwsberichten Onderlinge

Met welke polisvorm ga jij het nieuwe jaar in?

In 2023 gaan de premies voor de zorgverzekering met gemiddeld 10 euro per maand omhoog. Die stijging is onprettig voor jou als verzekerde, maar niet heel verrassend. Opvallender is het feit dat meerdere verzekeraars hebben besloten in het nieuwe jaar geen polissen meer aan te bieden waarbij je helemaal zelf de zorgverleners mag kiezen. Veel verzekerden zullen zo noodgedwongen moeten overstappen naar een andere polisvorm. Maar welke? Hieronder zetten we de voornaamste ‘smaken’ kort voor jou op een rij.

Restitutiepolis

Met dit type polis heb je volledig vrije zorgkeuze en ben je welkom bij elke zorgverlener die je uitzoekt. Voor zo’n restitutiepolis betaal je wel meer dan voor de andere opties.

Naturapolis

Met een naturapolis kan je alleen terecht bij zorgverleners met wie jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar jou een deel laat bijbetalen. De naturapolis is wel voordeliger dan de restitutiepolis.

Combinatiepolis

In deze polisvorm worden de twee voorgaande gecombineerd. Je kunt voor een deel zelf jouw zorgverleners kiezen, soms moet je bijbetalen. De verhouding tussen ‘vrije keuze’ en ‘gecontracteerd’ verschilt sterkt per aanbieder. Ook voor de combinatiepolis betaal je minder dan voor de restitutiepolis.

Overstappen? Let op!

Wil je ook de overstap maken van een restitutiepolis naar een natura- of combinatiepolis, bijvoorbeeld omdat jouw verzekeraar de restitutiepolis schrapt of simpelweg omdat je kosten wil besparen? Let er dan goed op of de huidige zorgverleners binnen zo’n andere polisvorm wel worden vergoed door jouw verzekeraar.