Waarom gevelonderhoud belangrijk is – Nieuwsberichten Onderlinge

Poreuze of versleten voegen kunnen helaas vervelende problemen opleveren.

Je staat er vast niet elke dag bij stil, maar ook de gevel van jouw woning heeft onderhoud nodig. Voegwerk kan onder normale omstandigheden best enkele tientallen jaren meegaan, maar het heeft wel te lijden van weer en wind. Tijdig reinigen en waar nodig repareren is essentieel als je lang van de woning wilt blijven genieten.

Gevaren van slecht voegwerk

Beschadigde voegen zijn niet bevorderlijk voor de degelijkheid van de constructie van een woning. Bovendien kunnen ze een bedreiging vormen voor de waterdichtheid. Daardoor kunnen er binnen problemen ontstaan, zoals vochtdoorslag en schimmelvorming. Bij vorst kan bevriezend water ook extra schade veroorzaken.

Wat kan je doen?

Het is belangrijk om het voegwerk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld voor elke zomer en winter. Ontbreken er stukken voeg? Zijn de voegen nog hard en zitten ze goed vast? Zit er mos op het metselwerk? Zijn de ventilatieopeningen in de gevel niet verstopt geraakt?

Controleer ook de schoorsteen

Het voegwerk van de schoorsteen heeft het extra zwaar te verduren, boven op het dak en met sterk wisselende temperaturen. Hier kan beschadigd en poreus voegwerk niet alleen leiden tot lekkage maar ook tot terugslag van rook (en daarmee het risico van koolmonoxidevergiftiging in de woning).

Zelf doen of laten doen?

Gevelvoegen is specialistenwerk. Eenvoudige reinigings- en reparatieklusjes aan de gevel kan je misschien zelf uitvoeren. Maar is er meer aan de hand, dan kan het verstandig zijn om een erkend bedrijf in te schakelen.