Vlucht geannuleerd… en dan? – Nieuwsberichten Onderlinge

Waar heb je recht op als jouw (vakantie)vlucht wordt geschrapt?

Iedereen die wel eens met het vliegtuig reist, krijgt er vroeg of laat mee te maken: een vlucht die door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd. Dat is altijd vervelend, want het gooit plannen in de war. En krijg je jouw geld dan wel terug? Wat kan jouw reisverzekeraar doen en wat mag je verwachten van de luchtvaartmaatschappij? Dat hangt allemaal van verschillende zaken af.

Wat doet mijn reisverzekeraar?

Jouw reisverzekering biedt dekking voor schade tijdens je vakantie. Verder ben je met de reisverzekering verzekerd tegen extra kosten die je moet maken in noodgevallen.  Heb je annuleringskosten meeverzekerd dan heb je recht op een vergoeding wanneer een vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd en je daardoor minimaal 8 uur te laat vertrekt of je komt met minimaal 8 uur vertraging  aan op de eerste reisbestemming. Hoe hoog de vergoeding is hangt af van de duur van de vertraging. Andere kosten die je moet maken omdat de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht heeft geannuleerd vallen niet onder de dekking van jouw reisverzekering maar komen voor rekening van de luchtvaartmaatschappij.

Wanneer krijg je jouw geld terug van de luchtvaartmaatschappij?

Als de luchtvaartmaatschappij jouw vlucht annuleert en je hebt een los ticket gekocht, dan heb je er recht op om binnen 7 dagen je geld terug te krijgen van de luchtvaartmaatschappij. Als alternatief kan de maatschappij je de mogelijkheid bieden om via een andere route naar jouw eindbestemming reizen. In beide gevallen geldt als voorwaarde dat jouw oorspronkelijke vlucht zou vertrekken vanaf een luchthaven in de Europese Unie of dat je zou vliegen met een EU-luchtvaartmaatschappij.

Heb je geen los vliegticket gekocht, maar een pakketreis geboekt bij een reisorganisatie? En is de vlucht onderdeel van deze pakketreis? Neem dan contact op met jouw reisorganisatie.

Wanneer heb je recht op een aanvullende vergoeding?

Leidt de annulering van een vlucht ertoe dat je minstens 3 uur later op jouw eindbestemming aankomt dan gepland? Dan heb je recht op een aanvullende vergoeding. Hiervoor geldt dezelfde voorwaarde als hierboven genoemd: vertrek vanuit de EU of een vlucht met een EU-maatschappij. Let wel: als de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat er sprake is van overmacht (bijvoorbeeld door een sneeuwstorm of een onaangekondigde staking), heb je geen recht op vergoeding.

Hoe hoog is de aanvullende vergoeding?

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van diverse factoren, zoals de vliegafstand, de duur van de vertraging en de reden van de annulering. Afhankelijk van deze factoren hoort de luchtvaartmaatschappij je per ticket een aanvullende vergoeding te betalen tot maximaal 600 euro.

Wat als de luchtvaartmaatschappij niet betaalt?

Ondanks de verplichtingen valt het in de praktijk vaak niet mee om het geld te krijgen waar je recht op hebt. In zulke gevallen kan een rechtsbijstandverzekering je helpen bij het indienen van een claim bij de luchtvaartmaatschappij. Het lukt steeds vaker om het verschuldigde geld op deze manier los te krijgen zonder dat daar een rechtszaak aan te pas hoeft te komen.